Vrije tijd en beweging in tijden van corona

Het coronavirus houdt ons in de ban. Terwijl we allen ons best doen om het virus niet te verspreiden, door thuis te blijven en bezoek aan familie of vrienden uit te stellen, slaat de verveling wel eens toe. Mantelzorgers, die zorgen voor een dierbare met een zorgnood en personen met een zorgnood, kunnen bovendien extra stress ervaren tijdens deze crisis.

De coronacrisis heeft dus mogelijk een impact op ons emotioneel en psychisch welbevinden. Voldoende ontspanning en beweging is daarom essentieel. Het gaat niet enkel de verveling tegen, maar werkt ook stressverlagend!

Wist je trouwens dat bewegen niet alleen goed is voor het lichaam, maar dat er tijdens het sporten ook stoffen, zoals endorfine, vrijkomen die zorgen voor een goed gevoel?

De Coponcho medewerkers hebben daarom een aantal tips opgesteld voor jong en oud, mobiel en niet-mobiel, sportief en niet sportief!

Onze tips voor wie graag in beweging is

 • Laat je inspireren door Maggy van S-Plus Oost-Vlaanderen. Via video’s toont ze enkele bewegingsoefeningen die je kan doen in je woonkamer, keuken of zelfs op je terras en geen extreme inspanning vragen.
 • Ga je graag wandelen in de natuur? Op de website van Natuurpunt vind je prachtige wandelingen en dit in verschillende regio’s!
 • Wil je natuur of cultuur in huis? Ontdek dan de digitale mogelijkheden via UitinHuis.
 • Zoek je naar manieren om het lichaam soepel houden en tegelijk tot rust te komen? Dan is Yoga een goede oplossing. Rolf en Melanie beschrijven zichzelf als twee ‘down-to-earth’ Yogi’s en hebben een blog waarin ze via video’s allerlei yoga oefeningen voor beginners tonen. Je kan de oefeningen gewoon thuis of in je tuin doen.

Ontspanningstips voor wie beweging niet als muziek in de oren klinkt

 • Heb je een beperking of ziekte en schrijf je graag? Dan is het nieuwste schrijfproject van VFG misschien iets voor jou? Met het schrijfproject ‘Inktvis, een zee van verhalen‘ biedt VFG professionele begeleiding bij het schrijven. De schrijfcoach past zich aan aan jouw niveau! Deelname is gratis en inschrijven kan door een mailtje te sturen naar inktvis@vfg.be.
 • Heb je zin om te bakken en smullen? Onze coördinator Sarah deelt haar favoriete brownie recept! Een echte aanrader!
 • ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. Zo luidt het welbekende spreekwoord. De Bond-Moyson geeft een aantal tips om, ook al heb je weinig tijd, toch gezond te ontbijten.
 • Wil je smullen zonder schuldgevoel? Kies dan voor gezonde snacks!
  De socialistische mutualiteiten delen zeven gezonde snack ideeën.
 • Verlies je je liever in een goed boek, een film of muziek? Laat je dan inspireren door Knack.
 • Wil je de kinderen graag meer laten lezen? Iedereen Leest is een organisatie die zich bezig houdt met leesbevordering voor iedereen tussen 0 en 18 jaar. In de boekenzoeker van Iedereen Leest worden boekentips gegeven per leeftijd en interesses. Je vindt er ook heel leuke voorleesboeken!

Veel plezier!