Een boek lezen, 100 % coronaproof
Wat het effect is van ‘boeken lezen’, is persoonlijk. Maar over het algemeen kan gesteld worden dat boeken, verhalen en literatuur – zowel fictie als non-fictie – een positief effect hebben op onze gezondheid en ons welbevinden. Ze helpen ons ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, helpen ons om zaken uit ons eigen leven in perspectief te zetten en om anders over onze eigen situatie na te denken. Ook kunnen zij troost bieden in tijden van verlies of rouw. En belangrijk, een boek lezen is 100% coronaproof! Het lezen van een boek is dus het proberen waard, niet?
Wij helpen je alvast op weg met deze boekenlijst:
Boeken rond het thema: zorgen voor een dierbare
‘Een warme jas’ (Ineke Ludikhuize) – 2014
Ineke is fulltime mantelzorger voor haar echtgenoot. Ze schrijft heel optimistisch over thema’s, waar mantelzorgers vroeg of laat mee te maken krijgen: schuldgevoel, eigen agenda, liefde in tijden van zorg, dilemma’s, financiën, balans houden en de kracht van humor.
Een gouden gezin (Jolanda Zuydgeest) – 2017
Na het overlijden van haar man, lukt het mijn moeder – met behulp van haar kinderen – om verder te gaan met haar leven. Tot ze plots depressief wordt en zichzelf probeert van het leven te beroven. De zorg voor haar neemt toe en de spanningen tussen de kinderen lopen op. De druk van de mantelzorg veroorzaakt zelf een breuk in het gezin’
Gesprekken voor(bij) de dood (Nathalie Fobe) – 2016
Nathalie Fobe vertelt over wat het voor haar betekende om mantelzorger te worden toen haar moeder ongeneeslijk ziek werd. Ze schrijft over de momenten van (klein) geluk en verbondenheid, maar ook over het verdriet, de onmacht en de boosheid die je in zo’n situatie meemaakt.
Zieken(t)huis (Marleen Dondeyne) – 2016
Marleen Dondeyne biedt een duidelijk antwoord op heel wat praktische vragen zoals ‘Waar moet je op letten wanneer je je palliatieve buurman een bezoek brengt in het ziekenhuis?’, ‘Hoe maak je thuis een ziekenkamer klaar?’, ‘Hoe blijf je ook op de moeilijke momenten in het leven goed voor jezelf zorgen?’ Met creatieve en verfrissende ideeën maakt ze zo de zorg voor een dierbare toegankelijk voor ‘de mantelzorger’ in ieder van ons.
Boeken rond het thema: verdriet
Boeken van Manu Keirse zoals ‘Helpen bij verlies en verdriet’, ‘Als ik er niet meer ben’, ‘Licht in het duister’ … Deze boeken geven heel veel informatie omtrent omgaan met verdriet (zowel tijdens als na de ziekte).
Boeken rond het thema: zelfzorg
De edele kunst van not giving a fuck – de tegendraadse aanpak voor een goed leven (Mark Manson) – 2017
Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt.
Het kangoeroehuis (Gerda van Wageningen) – 2014
Sari Tromp Evers heeft op haar vijftigste een wankel evenwicht bereikt tussen zichzelf wegcijferen en voor zichzelf opkomen. Als zij vlak na haar verhuizing haar schoonmoeder en stiefdochter in huis moet opnemen, wordt het haar te veel. Tot overmaat van ramp heeft de overgang zich aangekondigd. Hoe gaat Sari daarmee om? De vriendschap met Truus blijkt goud waard.
Boeken rond het thema: psychologische aandoeningen
Mijn man is bipolair – een waargebeurd verhaal (Vicky Maria de Witte) – 2018
Vicky beschrijft de avonturen die ze meemaakt met haar bipolaire man. Hij ontsnapt uit het psychiatrisch ziekenhuis, brengt de kinderen in gevaar, liegt en bedriegt, voelt zich geweldig en start nieuwe bedrijven op versus hij is depressief en suïcidaal, zoekt ruzie, is achterdochtig en bedondert haar. Dit alles overspoelt Vicky met tegenstrijdige emoties. Al haar vragen, haar onrust en vooral de verwarring. Wie is Thomas eigenlijk nog? Is hij ooit geweest wie ze dacht dat hij was of moet hij het nog worden?
Boeken rond het thema: ALS
ALS heb je niet alleen (Mariska van Gennep) – 2018
Mariska van Genneps man krijgt de diagnose ALS. Hun wereld staat op zijn kop. Mariska schrijft over het gezinsleven, ze schetst hoe ze dag in dag uit balanceert tussen liefde en mantelzorg, en alles waar zij als mantelzorger tegen aanloopt. Mariska wil alle mantelzorgers een hart onder de riem steken. Ze geeft ook tips om in zo’n heftige situatie jezelf staande te houden.
Boeken rond het thema: dementie
Ik mis mezelf (Lisa Genova) – 2019
Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar baan en de regie over haar eigen wereld. Alice blijft achter zonder haar herinneringen aan het verleden en zonder hoop voor de toekomst. Ze leeft in een heden dat soms even mooi, maar meestal verwarrend en zelfs angstaanjagend is.
Ma (Hugo Borst) – 2017
Hugo Borst zorgt al 3 jaar lang voor zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.
Ach moedertje (Hugo Borst) – 2017
De moeder van Hugo Borst woont inmiddels op een gesloten afdeling in het Verpleeghuis. In Ach, moedertje volgen we haar dagelijkse leven – en dat van haar acht medebewoners. Van heel dichtbij schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier in de bonte woongroep, want gelachen wordt er heus.
Gooi me niet weg – een liefdevol verhaal over partnerzorg bij Alzheimer (Willem Brouwer) – 2018
Deze autobiografie gaat over een echtpaar. Na hun beider pensionering openbaren zich bij haar symptomen van de ziekte van Alzheimer. Ze wil er niets over weten en voor haar is de toestand onbespreekbaar. Een slopend gevecht tussen ontkenning en aanvaarding begint. In korte scènes wordt een beeld gegeven van haar achteruitgang, en van de overgang van een levendige actieve echtgenote naar iemand met een diepe dementie.
Mantelzorger der liefde – Een positieve gids voor mantelzorgers bij dementie (Ingrid Keestra) – 2017
Met Mantelzorger der liefde wil Ingrid Keestra hoop en tips geven over positief mantelzorgen bij dementie. Ze deelt daartoe haar eigen ervaringen als mantelzorger voor haar moeder die de ziekte van Alzheimer heeft op een laagdrempelige en lichtvoetige manier.
Dementie, hoe ga je ermee om? – een praktische en positieve gids voor mantelzorgers (Ezra Van Zadelhoff, Tosca Janssens) – 2018
Het aantal mensen met dementie neemt toe en daarmee ook het aantal mantelzorgers. Partners, familieleden en andere naasten nemen de zorg dan op zich. Dementie begint vaak met geheugenproblemen en desoriëntatie.
Ben je nog op zoek naar andere boeken rond dementie? Kijk dan zeker eens op deze website: http://www.dementie.be/documentatie/recensies/
Boeken rond het thema: kracht en levenslust
Carpe Diem (Hilda Oprins) – 2019
Ongeneeslijk ziek doet Hilda’s man verwoede pogingen zijn leven te verlengen. Hij wil samen met haar oud worden, zijn kinderen steunen en de kleinkinderen zien opgroeien. Ondanks vreselijke pijnen en immens verdriet is hij positief en strijdbaar tot het echt niet meer kan. Steeds vindt hij kleine en grote geluksbrengers, het zijn de strohalmen van zijn bestaan.
Voor jou – Hét feelgoodboek van het jaar! (Jojo Moyes) – 2018
Will had vroeger alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg. Louisa gaat aan de slag als Wills verzorger. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen.
Een weeffout in onze sterren – filmeditie The Fault in Our Stars (John Green) – 2014
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Gus heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, ontstaat er een wederzijdse aantrekkingskracht. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat kracht geeft en ieder godsblij maakt dat hij lééft.
Heb je niet het boek gevonden dat je zoekt? Kijk dan eens op deze website www.mantelzorg.be. Bij elk thema op de website vind je aardig wat boekentips.
Geschreven door Hanne Asaert
Meer artikels
Wat doet een opname in een woonzorgcentrum met een mantelzorger?
Theo en Yvonne verhuisden naar een woonzorgcentrum. Nicole, hun dochter en mantelzorger, vertelt over de opnamen.
Een bijeenkomst met andere mantelzorgers, iets voor jou?
Willy (65) is mantelzorger en neemt al meer dan een jaar deel aan de maandelijkse mantelzorgbijeenkomsten in het lokaal dienstencentrum…
Geef mantelzorgers de kans om tot rust te komen
Zes op de tien mantelzorgers gaf nog nooit de zorg uit handen. Dat blijkt uit een bevraging van Coponcho bij…