Een terugblik op de dag van de mantelzorg

Dag in dag uit zorgen een heleboel mantelzorgers voor een dierbare met een zorgnood. Die zorg valt soms zwaar, maar een kleine attentie kan soms een groot verschil maken.

Daarom zetten we jaarlijks op 23 juni, ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg, mantelzorgers in de bloemetjes. We willen hen die dag bedanken en laten weten hoe onmisbaar ze zijn. In 2022 bundelden we samen met onze regionale collega’s de krachten om tot een overkoepelende actie te komen.

Al onze leden kregen een postkaart met waarderende boodschap in hun brievenbus.

Postkaart Dag van de Mantelzorg

Daarnaast deden we een oproep aan zorgbehoevenden over heel Vlaanderen om hun mantelzorger te nomineren voor een leuke goodiebag. De goodiebag bevatte niet enkel een gepersonaliseerde kaart met mooie boodschap, maar ook andere toffe cadeautjes zoals een zonnecrème, post-its,…

Zo konden we 286 extra mantelzorgers in de bloemetjes zetten: 19 uit Oost-Vlaanderen, 35 uit Limburg, 89 uit West-Vlaanderen, 121 uit Antwerpen, en 22 uit Brabant.

Een verrassing en fijn gesprek

Bij al die mantelzorgers ging er iemand langs om de goodiebag persoonlijk te overhandigen. Dat zorgde voor een fijn gesprek, iets dat duidelijk door heel wat mantelzorgers werd gewaardeerd. We halen er enkele leuke reacties uit:

Een collega uit Oost-Vlaanderen vertelt:

Ik belde aan met mijn pakketje, maar er kwam niet onmiddellijk reactie.  Ik bel altijd 2 x en net toen ik wilde vertrekken werd er op de “buzzer” geduwd. Toen ik op de 6de verdieping aankwam, stond de deur wagenwijd open en een stem riep : ‘kom mo binnen’.

Het was een man die opendeed. Ik vroeg naar de mantelzorger (zijn dochter), waarop de man zei : ‘zes in Sliepe’ (=gemeente Slijpe).

Ik heb me voorgesteld en er kwam een grote glimlach op het gezicht van de man.  ‘Mo da  “Den Bond” nog aan us denkt. Men dochter doet zo vele veur me’. Na een babbeltje vroeg hij ‘madammetje van hoe verre komt gie wel ? ’Toen vroeg ik hem of hij het cadeautje aan zijn dochter wilde geven. “mo ba joak anders moet gie wère komme en das verre. Oewel, gie meugt altied wère komme’.

Moraal van het verhaal: de man was blij met mijn kort bezoekje van nog geen 10 minuten en tevreden dat we aan zijn zorgende dochter dachten .

Een andere collega uit West-Vlaanderen vertelt het volgende verhaal:

“Ik ging op bezoek bij een vrouw die genomineerd werd door haar dochter. Ze had nog maar enkele maanden geleden haar man verloren aan kanker waar ze steeds voor had gezorgd. De dochter wilde haar moeder danken voor alles wat ze voor haar vader had gedaan. Bij het opendoen vroeg de vrouw wie ik juist was. Toen ik had uitgelegd wie ik was en waarom ik daar was, kreeg ze meteen tranen in haar ogen. Ze vond het een zeer mooi gebaar van haar dochter. Het verlies was nog heel rauw. De mevrouw vertelde dat haar man kanker had en ze zo lang mogelijk voor hem heeft gezorgd. De zorgen waren zwaar, maar ze heeft het nooit tegen haar zin gedaan. Ze moest ’s nachts opstaan, hem helpen als hij niet op tijd tot bij het toilet was geraakt… Haar zorgen voor haar man hebben ervoor gezorgd dat hij lang thuis is kunnen blijven wonen. Toen hij op een moment voelde dat het echt niet goed ging, zijn ze naar het ziekenhuis gegaan. Enkele dagen laten, was de man overleden. De moeder blijft nu alleen achter, maar heeft veel aan haar kinderen.“

Het krijgen van de goodiebag betekende dat ze nog eens de waardering kreeg voor alles wat ze voor haar man heeft gedaan, maar ook haar verhaal kon vertellen.

Kortom, deze getuigenissen tonen aan hoe een klein gebaar of een teken van dankbaarheid en waardering toch van betekenis kan zijn voor mensen in een zware situatie. Mantelzorgers dragen met veel liefde zorg voor hun naaste, maar die zorg is tegelijk een grote verantwoordelijkheid en kan soms zwaar wegen. Coponcho wil als mantelzorgvereniging zoveel mogelijk ondersteuning bieden en wanneer we kunnen een hart onder de riem steken.

Nog eens bedankt aan iedereen die zorg draagt voor een ander! Ontdek meer over wat wij doen voor mantelzorgers op www.coponcho.be.

Meer artikels

In gesprek over ‘Liefde in tijden van jongdementie’

6 april 2021

In de documentaire ‘Liefde in tijden van jongdementie’ brengt Leo De Bock de verhalen van mensen met dementie en hun…

Vanaf 2023 minder tijdskrediet: Wat betekent dit voor mantelzorgers?

20 december 2022

Om werk en mantelzorg haalbaar te houden, kunnen mantelzorgers enkele verlofstelsels opnemen. Denk maar aan het mantelzorgverlof, verlof om medische…

Voor altijd samen

31 augustus 2020

Toen Patrick en Hilde elkaar in 1984 in Huis De Grooff, een huis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, leerden…