Welk soort verlof kan je aanvragen als mantelzorger?

Om je mantelzorgsituatie te verlichten kan je verlof aanvragen. Zo kan je tijd vrijmaken voor de persoon voor wie je zorgt. De sector waarin je werkt, bepaalt welk verlof je kan nemen.

Werk je…

Bij de meeste types verlof kan je kiezen om het verlof voltijds, halftijds of voor 1/5 op te nemen, maar de voorwaarden en aanvraagprocedures verschillen wel per type verlof.

Of ben je werkzoekende?

Als werkzoekende kan je vrijgesteld worden om te solliciteren als je palliatieve zorg verleent, voor een zwaar ziek gezinslid zorgt, of zorg verleent aan een kind met een handivap (tot 21 j). Tijdens de periode van de vrijstelling, mag je bijvoorbeeld vacatures weigeren en moet je niet actief op zoek gaan naar werk. Je krijgt ook een kleine vergoeding per dag. Meer informatie over de voorwaarden en bedragen kan je vinden op de website van de RVA. Opgelet! Je moet deze vrijstelling aanvragen bij jouw uitbetalingsinstelling.

Tip: Denk goed na over welk type verlof je wanneer wil opnemen. Hou er ook rekening mee dat de uitkering van RVA bij opname van thematisch verlof (medische bijstand, mantelzorgverlof of palliatief verlof) altijd hoger ligt dan bij tijdskrediet. Thematische verlofstelsels kan je per persoon opnemen voor wie je zorgt. Tijdskrediet daarentegen geldt per werknemer en gaat over verschillende motieven met bepaalde tijdsduur!

In de privésector

In de privésector kan je volgende type verloven opnemen om te zorgen voor iemand:

Aan de Vlaamse overheid

Aan de Vlaamse overheid kan je volgende type verloven opnemen om te zorgen voor iemand:

In de openbare sector

In de openbare sector kan je volgende type verlof opnemen om te zorgen voor iemand:

Als zelfstandige

Ook als zelfstandige kan je jouw beroepsactiviteit tijdelijk onderbreken om te zorgen voor een partner, gezinslid of bloed- of aanverwant tot de tweede graad. Je kan kiezen voor een gedeeltelijke of een volledige onderbreking van minstens 1 maand en maximum 12 maanden.

Tijdens je onderbreking heb je recht op een uitkering en kan je vrijgesteld worden van sociale bijdragen. Meer informatie over de voorwaarden en uitkering kan je hier vinden.

De aanvraag dien je in bij je sociaal verzekeringsfonds.

Meer weten?

Neem dan contact op met de personeelsdienst, vakbond en/of de RVA. Je kan ook altijd contact opnemen met Coponcho.

Folder verlofstelsels

We hebben ook een folder verlofstelsels. De folder geeft een overzicht over de verschillende types verlof, de aanvraagprocedure en de voorwaarden. Meer informatie over hoe je deze folder kan aanvragen vind je hier.

Andere vragen

Wat doet de bekwame helper juist?

De bekwame helper mag een aantal welomlijnde verpleegkundige handelingen stellen, maar is zelf geen verpleegkundige. Het kan iemand zijn zoals...

Lees meer

Bestaat er in mijn gemeente een gemeentelijke mantelzorgpremie?

Sommige gemeenten keren een premie uit om mantelzorgers te ondersteunen: de gemeentelijke mantelzorgpremie. De gemeente kiest zelf of ze deze…

Lees meer

Kan ik mantelzorg aanvragen?

Mantelzorg is iets waarmee je in je leven geconfronteerd wordt. Je kan mantelzorg dus niet aanvragen. Mantelzorgers zorgen voor iemand…

Lees meer