Heropstart activiteiten: voorzorgsmaatregelen voor mantelzorgers

Vanaf september kunnen de verenigingen voor mantelzorgers en zorggebruikers, mits voorzorgsmaatregelen, eindelijk de groepsactiviteiten opnieuw starten. Alle fysieke bijeenkomsten werden omwille van het coronavirus afgelast uit veiligheidsoverwegingen. Dit bracht met zich mee dat mantelzorgers en zorggebruikers noodgedwongen ook veel ondersteuning hebben moeten uitstellen.

Vanuit Coponcho zijn we alvast opgelucht dat fysieke bijeenkomsten opnieuw kunnen plaatsvinden, zodat we mantelzorgers en zorgvragers opnieuw kunnen ondersteunen in hun psychosociaal welzijn en kunnen helpen bij het vergroten van de draagkracht van mantelzorgers.

Toch blijft de veiligheid en gezondheid van alle aanwezigen prioritair. Mantelzorgers en gebruikers behoren namelijk vaak tot een risicogroep waardoor het opvolgen van voorzorgsmaatregelen heel belangrijk is.

De voorzorgmaatregelen op een rijtje

Ben je een mantelzorger of gebruiker van zorg en wens je deel te nemen aan één of meerdere groepsactiviteiten? Dan volg je best volgende richtlijnen:

  • Respecteer de social distancing. Hou minimum 1,5 meter afstand ten opzichte van de andere deelnemers.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep of ontsmet ze indien er ontsmettingsalcohol ter beschikking is.
  • Raak je ogen, neus of mond niet aan indien je handen niet (recent) gewassen zijn. Probeer je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken.
  • Bedek bij snuiten en niezen je neus en mond met een papieren zakdoekje. Gooi de zakdoek nadien in de vuilnisbak. Als je geen zakdoek hebt, hoest of nies in je elleboog of voorarm. Was na hoesten of niezen je handen met water en zeep. Gebruik papieren wegwerphanddoekjes.
  • Draag te allen tijde een eigen (zelfgemaakt) stoffen mondmasker.
  • Eten en drinken nuttigen is verboden tijdens activiteiten. Is het absoluut noodzakelijk om toch iets te drinken, breng een eigen drankje mee (bv. een flesje water) en beperk de tijd dat het mondmasker afgezet moet worden tot een absoluut minimum en doe dat op minstens 1,5m afstand.
  • Breng zelf papier en balpen mee naar de activiteit.
  • Voel je je onwel of vertoon je symptomen van infectie, kom dan niet naar de activiteit en neem zo snel mogelijk contact op met je behandelend arts. Verwittig ook de organisator van de activiteit dat je niet aanwezig kan zijn.


Alvast bedankt en tot snel!

Meer artikels

Mantelzorger, hoe gaat het met jou tijdens corona?

14 mei 2020

De Hogeschool Gent en Steunpunt Mantelzorg hebben een vragenlijst opgesteld om te weten te komen aan welke ondersteuning jij als…

Wat kan ik als beheerder van een woonzorgcentrum of assistentiewoning voor mantelzorgers doen?

9 april 2020

Mantelzorgers zijn bezorgd over de persoon voor wie ze zorgen en zitten met heel wat vragen. We geven graag wat…

Wanneer krijgen mantelzorgers een vaccinatie?

18 januari 2021

Momenteel is er nog geen specifieke richtlijn over wanneer mantelzorgers gevaccineerd kunnen worden. Voorlopig krijgen mantelzorgers het vaccin dus samen…