Linda en Martine vertellen over de lessenreeks ‘Regel je zorg online’

De laatste jaren is de zorg steeds digitaler geworden. Denk maar aan het online maken van afspraken, het online raadplegen van je zorgdossier, en allerlei documenten van zorgverleners en ziekenfondsen die digitaal toegestuurd worden. Om jou op weg te helpen, organiseren we vanuit Coponcho de gratis lessenreeks ‘Regel je zorg online’. Tijdens de eerste les in Roeselare deelden Linda en Martine hun ervaringen.

De lesgever volgt het tempo van de groep

Linda: “Er zijn altijd dingen die je niet weet, je kan altijd bijleren. Als je wil mee zijn, dan is zo’n lessenreeks een interessante kans. De eerste les was alvast een succes. Chapeau voor vrijwilligster Veronique, die zich aanpast aan ons tempo en haar tijd neemt om alles uit te leggen.”

Martine: “We leven in een geïndividualiseerde maatschappij, het is een beetje ‘ieder voor zich’. Vroeger zou de hele straat je helpen, terwijl ik nu vaker het gevoel heb dat ik zelf mijn weg moet vinden. Dan is een project als ‘Regel je zorg online’ heel belangrijk, en ik hoop dat het verder kan groeien. Ik ben blij dat ik hieraan kan deelnemen, en dat de lesgeefster zich aanpast aan ons tempo. De lessenreeks is dan ook nog eens gratis.”

Belangrijke kennis om thuis mee aan de slag te gaan

Linda: “Het thema ‘zorg’ is voor ons heel relevant. Als je jonger bent, sta je daar minder bij stil, maar eens je op pensioen gaat is ‘zorg’ een thema dat je steeds meer gaat bezighouden. Al in de eerste les heb ik veel bijgeleerd. Ik wist bijvoorbeeld niet dat ik mijn Europese ziekteverzekeringskaart online via e-Mut kan downloaden. Nu hoef ik niet meer elke keer naar een kantoor te gaan voordat ik naar het buitenland vertrek. Ook wist ik niet dat ik online roze klevers kan bestellen. Ik vind het heel fijn dat ik dat nu weet. Dat zijn dingen die je pas weet als je eens surft naar en inlogt bij de verschillende tools.”

Martine: “Je weet nooit te veel. Tijdens de eerste les hebben we kennisgemaakt met verschillende websites met betrouwbare informatie over gezondheid. We hebben ook een handleiding gekregen waarin alle websites nog eens staan opgelijst. Ik kijk er naar uit om hier thuis mee aan de slag te gaan. Het is belangrijk dat mensen zich er van bewust zijn dat je niet zomaar gezondheidsinformatie kan opzoeken bij ‘dokter Google’. Verder ben ik blij dat ik nu weet op welke manier ik kan nagaan of een zorgverlener geconventioneerd is. Ik ben er zeker van dat het een interessante lessenreeks wordt.”

Ben je net zoals Martine en Linda benieuwd naar hoe je betrouwbare gezondheidsinformatie kan zoeken op het internet, een geconventioneerde zorgverlener kan vinden en je online ziekenfonds- en gezondheidsdossier kan inkijken? Schrijf je in voor onze gratis lessenreeks ‘Regel je zorg online’. Meer informatie? Surf naar de website van onze mantelzorgvereniging Coponcho (www.coponcho.be) voor de planning of neem contact op door te bellen naar 02 515 02 63 of te mailen naar info@coponcho.be

Meer artikels

Solidaris, iedereen mee!

10 oktober 2022

Onze partners, De Socialistische Mutualiteiten, Bond Moyson en De Voorzorg, heten sinds 1 juli2022 Solidaris! Die naam werd niet toevallig…

Wat doet de Dienst Maatschappelijk Werk?

2 september 2020

Hoor je ook soms je buurman zeggen dat de maatschappelijk werkster is geweest? Of heb je gelezen dat je voor…

Casa Callenta, een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun omgeving

6 juli 2022

Lotgenoten met kanker en hun naasten ontmoeten, met elkaar praten, samen leuke dingen doen en even de ziekte vergeten. Je…