Gezocht! Vrijwilliger voor de zorgraad van een eerstelijnszone Houtland-Polder  (Gistel, Ichtegem,  Koekelare, Kortemark, Oudenburg en Torhout)

Ben je mantelzorger, ooit mantelzorger geweest of heb je affiniteit met mantelzorg of zorg via je beroep? Wil je graag de belangen van mantelzorgers behartigen in een samenwerkingsverband met professionele zorgverleners? Dan ben je de belangenbehartiger die we zoeken voor de eerstelijnszone Houtland-Polder  (Gistel, Ichtegem,  Koekelare, Kortemark, Oudenburg en Torhout)!

Wat is een eerstelijnszone?

Een eerstelijnszone is een afgebakende zone waar actoren uit de eerstelijnszorg  samenkomen. De eerstelijnszone wordt aangestuurd door een zorgraad. Deze is divers samengesteld en bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende eerstelijnsberoepen. Het doel is om de eerstelijnszorg beter af te stemmen en betere zorg en ondersteuning te geven aan mensen met een zorgnood en hun mantelzorgers. Daarom is het enorm belangrijk dat er ook mantelzorgers zetelen in deze zorgraad!

Eerstelijnszone Houtland en Polder heeft daarnaast een gebruikersgroep die mee het mandaat die je opneemt ondersteunt. Die groep komt 6x/jaar samen. Hier pik je op wat voor de personen met een zorg- en ondersteuningsnood en mede-mantelzorgers écht belangrijk is.

Wat ga je doen?

  • Een mandaat opnemen in de zorgraad van de eerstelijnszone Houtland-Polder waar je de belangen van mantelzorgers behartigt. Deze vergadering gaat door in één van de 6 gemeenten van de regio op de 2de donderdagavond van de even maanden.
  • Je koppelt terug naar een medewerker van Coponcho en stemt regelmatig af.
  • Je neemt de input die wij jou bezorgen mee tijdens de uitoefening van jouw mandaat.
  •  We verwachten ook aanwezigheid op de informele gebruikersgroep. Deze gaat altijd door op een maandag- of dinsdagnamiddag, weliswaar in overleg met de groep.

Wat bieden wij?

We begeleiden jou wanneer je zetelt in de zorgraad, voorzien informatiemateriaal en opleiding. We voorzien ook in de terugbetaling van jouw reële verplaatsingsonkosten.

Je komt terecht in een gezellige groep ‘gebruikers en mantelzorger’, die samen de zorg voor iedere burger beter wil maken. Ze zullen je met open armen ontvangen.

Daarnaast voorziet de coördinator van de ELZ een kennismakingsgesprek waarin je ondergedompeld wordt in de werking van onze eerstelijnszone.

Jouw profiel

  • Je bent (ex-)mantelzorger of je hebt affiniteit met (mantel)zorg.
  • Je bent mondig en participeert actief in het overleg.
  • Je kan organisatie-overstijgend en eigen situatie-overstijgend denken
  • Je hebt tijd om 1 dag per maand in de zorgraad te zetelen, de vergaderingen voor te bereiden, actief op te volgen… .
  • Je bent flexibel en ondernemend.
  • Je hebt enigszins interesse in beleidsmatig denken, al komen vaak ook praktische projecten aan bod.

Interesse? Neem contact met ons op via info@coponcho.be of 02 515 02 63

Meer artikels

Demen-zie: De rol van mantelzorgers in het ziekenhuis

4 juli 2023

In Vlaanderen leven op dit moment zo’n 140.000 personen met dementie. Dit aantal neemt snel toe als gevolg van de…

Open brief aan de regering: “Blijf investeren in kwalitatieve zorg”

27 september 2019

Met een open brief aan de regering signaleren welzijns- en gezondheidsorganisaties hun bezorgdheid over de toekomst in de zorg. Ook…

Jong, en mantelzorger

2 oktober 2023

Jonge mantelzorgers: Jongeren onder de 25 jaar die zorgen voor een dierbare zoals een broer of zus met een beperking,…