Hoe herken je een mantelzorger?

Op 23 juni is het Dag van de Mantelzorger. Maar wat is nu eigenlijk een mantelzorger? Zou je die zomaar kunnen herkennen op straat? Zijn vrijwilligers ook mantelzorgers? En op wat heb je recht als mantelzorger? Wij sommen alvast 4 kenmerken van een mantelzorger. Wie weet, herken je jezelf of iemand uit jouw omgeving als mantelzorger!

Hoog tijd om te ontdekken wie die mantelzorger precies is.

1. Ze weten soms van zichzelf niet dat ze mantelzorger zijn.

Bied jij op regelmatige basis zorg aan iemand met wie je een langdurige of innige band hebt (familiaal of sociaal)? Je doet dit niet vanuit je beroep? Wel dan ben je een mantelzorger. Mantelzorg is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger sluit zich aan bij een bepaalde organisatie en gaat van daaruit mensen ondersteunen. Ze kiezen hiervoor bewust. Mantelzorg overkomt je daarentegen meestal.

2. Je herkent een mantelzorger niet aan hun geslacht of leeftijd. Een mantelzorger heeft vele gezichten.

Elk mantelzorgsituatie is anders. De typische mantelzorger bestaat niet. Een broertje dat zijn zusje met een erfelijke oogaandoening helpt, een buur die regelmatig maaltijden voorziet voor een buurvrouw die minder mobiel is na een heupoperatie, ouders die zorg dragen voor een kind met een handicap… Het zijn allemaal mantelzorgers.

3. Als mantelzorger kan je mogelijks recht hebben op mantelzorgpremie(s)

Waarom is dat nu belangrijk om te weten of je mantelzorger bent? De mantelzorger of de persoon voor wie je zorg heeft mogelijks recht op een aantal premies. Contacteer de dienst maatschappelijk werk (gratis) van je ziekenfonds om te kijken of je hier aanspraak op kan maken.

4. Ze geven zorg met ongelooflijk veel toewijding en liefde en vinden dat vaak maar heel normaal.

Een mantelzorger ga je niet zo gauw kunnen herkennen op straat. Ze zien eruit zoals iedereen. Ze geven ondersteuning of ze zorgen voor iemand zonder zich daar veel vragen bij te stellen. Ze vinden het meestal maar normaal. En toch is het niet zo evident of alledaags dat ze dit doen. Het is buitengewoon wat ze allemaal klaarspelen. Stiekem horen ze dan ook graag al eens of ze goed bezig zijn. Dag van de Mantelzorger is een uitgelezen kans om mantelzorgers te bedanken of in de bloemetjes te zetten.

Meer weten?

Meer artikels

Opgroeien als Brus

21 december 2022

Broers en zussen van een kind met een zorgbehoefte worden ook wel ‘brussen’ genoemd. Een zorgbehoevend kind grootbrengen heeft ook…

Bestel een postkaart en bedank je mantelzorger!

8 juni 2023

Het is 23 juni, de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we alle mantelzorgers willen laten weten dat ze…

Gezocht! Vrijwilliger voor de zorgraad van een eerstelijnszone.

19 augustus 2021

Ben je ooit mantelzorger geweest of heb je affiniteit met mantelzorg of zorg via je beroep? Wil je graag de…