Het glas van mantelzorger Gabriël is altijd halfvol

Positief in het leven staan, ook als je in de put zit. Dat is wat ons volgens mantelzorger Gabriël (71) gelukkig maakt. Hij zorgt voltijds voor zijn vrouw met evenwichtsstoornissen en een essentiële tremor, een aandoening zonder aantoonbare oorzaak waardoor lichaamsdelen gaan beven of trillen.

“De essentiële tremor van mijn vrouw zorgt ervoor dat ze veel valt. We hebben dan ook steeds een rollator of looprek nodig voor verplaatsingen binnen en voor uitstapjes buiten gebruiken we een rolstoel. Een aantal zaken, zoals zich wassen, probeert ze nog zoveel mogelijk zelfstandig te doen. Toch heeft ze voortdurend zorg nodig. Ik ben dan ook vroeger met pensioen gegaan om die zorg op te nemen.”

“Mijn vrouw wil zo lang mogelijk thuis blijven. We krijgen veel extra hulp om dit mogelijk te maken. Eenmaal in de week komt er een poetsvrouw. Ik krijg ook hulp van mijn zonen en van de buren. Omwille van het coronavirus heb ik wel meer werk. Mijn vrouw is, doordat ze niet meer naar de kinesist kon, lichamelijk sterk achteruit gegaan. Ik ben wel blij dat ze geestelijk nog in orde is.”

“Op woensdag komt de poetsvrouw. Ik profiteer er dan van om naar één van mijn zonen te gaan of kunstwerkjes te maken in papier-maché. Bij mooi weer ga ik wandelen met mijn vrouw. We proberen af en toe deel te nemen aan een mantelzorgvakantie van Coponcho. Het hangt er vanaf hoe ver dit is. We proberen nooit te ver van huis te gaan, want
als de rollator uitvalt, omdat er bijvoorbeeld iets mis is met de batterijen, moeten die onmiddellijk vervangen kunnen worden.”

“Ik vind het wel spijtig dat verre reizen niet meer lukken, maar dat betekent niet dat we dichtbij geen leuke dingen kunnen doen, vooral als de kleinkinderen komen. We proberen alles te nemen zoals het komt. Volgens mij heeft geluk ook veel te maken met je eigen ingesteldheid. Je bouwt geluk zelf op. De zaken te zwart bekijken, lost je problemen niet op. Je moet het leven nemen zoals het komt en er het beste van maken. Zo maken wij bijvoorbeeld al eens een grapje over de gezondheid van mijn vrouw. Het leven is al kort genoeg. Je moet genieten van elke dag!“

Ben je mantelzorger en heb je nood aan een babbel of heb je vragen?
Je kan ons bellen ons op het nummer 02 515 02 63

Meer artikels

Wat is jouw ervaring met digitale toepassingen in de gezondheidszorg? Vul de eHealthMonitor in en laat je stem horen!

28 oktober 2019

Check jij je gezondheidsgegevens online voor je naar de dokter gaat? Of wist je zelfs niet dat deze mogelijkheid bestaat?…

Dementie en dwaalgedrag

20 september 2019

Herken je dat? Dat onrustige gevoel bij het idee dat een persoon met dementie kan beginnen dolen? Het vormt een...

Mantelzorgers lossen personeelstekorten niet op

30 oktober 2020

Dinsdagavond 27 oktober, iets na 19 uur. De Vlaamse Regering geeft een persconferentie waarin ze nieuwe maatregelen aankondigt. Minister Wouter…