Casa Callenta, een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun omgeving

Els, Coördinator bij Casa Callenta

Lotgenoten met kanker en hun naasten ontmoeten, met elkaar praten, samen leuke dingen doen en even de ziekte vergeten. Je kan hiervoor bij Casa Callenta terecht. Casa Callenta is er voor mensen met kanker en hun omgeving. Coördinator Els vertelt ons meer over deze warme ontmoetingsplaats gelegen in Brasschaat.

Een warm welkom en een luisterend oor

Els: “Mensen met kanker en hun omgeving gaan door een intense periode op fysiek, sociaal, emotioneel en werkvlak. Bij Casa Callenta willen we mensen met kanker en hun omgeving weer energie geven. We willen hen zo veel mogelijk vooruit helpen zodat ze hun leven weer kunnen opnemen. Door deel te nemen aan onze activiteiten kunnen ze de plezante dingen van het leven
blijven doen. Zo organiseren we kookworkshops, make-up workshops, spelen we darts, ….Voldoende keuze voor iedereen.

Er wordt heel veel gelachen bij ons! Daarnaast is er ook ruimte om te praten over de ziekte en de zorgen. De partners komen vaak mee. Wanneer we samen leuke dingen doen, komen de verhalen vaak automatisch naar boven. We merken dat de mensen het belangrijk vinden om op een ongedwongen manier hun verhaal te kunnen doen. Iedereen maakt ongeveer hetzelfde mee, dus ze begrijpen elkaar met weinig woorden. Dat zijn telkens mooie momenten van verbinding.

Zo moet ik altijd terugdenken aan één van mijn eerste momenten bij Casa Callenta. We gingen spoorfietsen in Kapellen en we waren aan het wachten op de deelnemers. Er kwam een dame toe en die zei: ‘Ik heb juist mijn cocktail gehad.’ Onmiddellijk volgde er een reactie: ‘Amai je ziet er kei goed uit. Toen ik mijn chemo kreeg zag ik er niet zo goed uit’. Dat is dezelfde taal, die verbinding. Daarvoor dient het. De mensen leren hier heel veel van elkaar. Ze versterken elkaar. Wij faciliteren en zorgen voor een ontspannend aanbod, een warm welkom en een luisterend oor.”

De mantel even aan de haak.

Els: “Voor mantelzorgers hebben we ook een specifiek aanbod. Op die manier willen we hen ook eens in de watten leggen. Zo organiseren we tweedelige activiteiten. Met de mensen met kanker koken we bijvoorbeeld voor de mantelzorgers, terwijl we met de mantelzorgers een wandeling doen. De zorgrollen worden zo eens omgedraaid. Tijdens zo’n activiteit kunnen mantelzorgers met elkaar praten en de mantel die ze altijd dragen even aan de haak hangen.”

Ook een luisterend oor na behandeling

Els: “We horen de mensen vaak zeggen dat de eigen omgeving moeilijk kan inschatten hoe het na de behandeling is. Vaak wordt ervan uitgegaan dat de spanning voorbij is wanneer iemand genezen is. Voor velen begint het dan net. Er gebeurt nog heel veel. Mensen zijn soms in een sociaal isolement terechtgekomen, ze zijn nog vermoeid, … Toch wordt er minder gevraagd hoe het met hen gaat. Bij ons kunnen ze ook na de behandeling terecht voor een luisterend oor.”

Dank aan onze vrijwilligers

Els: “Er zijn 52 vrijwilligers actief binnen Casa Callenta. Ze begeleiden workshops, lessen, zijn gastheer- of vrouw tijdens de activiteiten, zitten in de stuurgroep of bieden een helpende hand achter de schermen. Het is dankzij hen dat we kunnen doen wat we doen. Zowel in het bestuur, in de werkgroepen als onder de vrijwilligers is er een mooie mix van mantelzorgers en ervaringsdeskundigen. Zo kunnen we vanuit echte ervaringen blijven evalueren of wat we doen nog goed is. Ideeën voor activiteiten komen dan ook vaak vanuit de mensen zelf. We werken samen het geheel uit. Wat we vandaag doen kan er dus binnen 2 jaar totaal anders uitzien. Maar vanuit dezelfde missie: een warme thuis bieden voor mensen met kanker en hun omgeving en hen de energie geven waardoor ze terug verder kunnen in hun leven!”

Woon jij in de regio van Brasschaat en denk je dat een warme plaats waar je anderen met kanker kan ontmoeten je goed zou doen? Dan ben je meer dan welkom bij Casa Callenta. Alle informatie vind je terug op hun website (www.casacallenta.be). Woon je niet in die regio, maar wil je graag lotgenoten ontmoeten en deelnemen aan leuke activiteiten? Dan kan je steeds terecht in één van de inloophuizen voor kankerpatiënten. Je vindt ze allemaal terug op www.kanker.be/ inloophuizen.

Ben je mantelzorger en heb je vragen over welke ondersteuning jij kan krijgen? Dan kan je ook steeds terecht bij onze mantelzorgvereniging Coponcho. Bel ons op het nummer 02 515 02 63 of mail ons op  info@coponcho.be. Surf naar onze website www.coponcho.be voor meer informatie over wat wij doen voor mantelzorgers.

Meer artikels

Wat doet een opname in een woonzorgcentrum met een mantelzorger?

5 juli 2019

Theo en Yvonne verhuisden naar een woonzorgcentrum. Nicole, hun dochter en mantelzorger, vertelt over de opnamen.

Mantelzorgers lossen personeelstekorten niet op

30 oktober 2020

Dinsdagavond 27 oktober, iets na 19 uur. De Vlaamse Regering geeft een persconferentie waarin ze nieuwe maatregelen aankondigt. Minister Wouter…

Open brief: Een ontoelaatbaar businessmodel voor de zorg

23 februari 2023

BRON: Open brief: Een ontoelaatbaar businessmodel voor de zorg | Zorgnet-Icuro (zorgneticuro.be) De Franse overheid besliste recent om de commerciële…