Boekrecensie: Het komt voor in de beste families

De titel van het boek verklapt het al: psychische problemen komen voor in de beste families. Eén op vier personen zou zelfs ooit in zijn leven te kampen krijgen met een psychisch probleem. Bijgevolg zijn er ook heel wat mantelzorgers die zorgen voor iemand met een psychische kwetsbaarheid.

Mensen helpen als ervaringsdeskundige

Het overkwam ook Griet Frère, de schrijfster van het boek. Ze groeide op met een psychosegevoelige vader. Dat had een grote impact op haarzelf en haar gezin. In de zoektocht naar antwoorden op haar vragen, kwam Griet terecht bij Similes. Dat is een vereniging die familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid informeert, steunt en vertegenwoordigt. Ondertussen werkt ze er ook als vormingsverantwoordelijke. De combinatie van haar persoonlijke en professionele ervaringen, maakt dat ze als geen ander begrijpt hoe psychische problemen iemands leven kunnen ontregelen.

Het huidige mantelzorgbeleid is bovendien onvoldoende afgestemd op mantelzorgers van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Zo is de informatie die je vindt vaak niet toegespitst op deze groep mantelzorgers. Aan de hand van dit boek wil de schrijfster deze mensen helpen in hun zoektocht naar herstel.

Vier fasen van herstel

Griet bouwt haar verhaal op aan de hand van de vier fasen van het herstelproces. Elke fase is een hoofdstuk en wordt ingeleid door een persoonlijk verhaal. Het eerste hoofdstuk gaat in op de signalen van psychische problemen en hoe je hulp voor jezelf en je naaste kan zoeken. Het tweede hoofdstuk focust op het leren omgaan met de psychische kwetsbaarheid van je naaste. Het derde hoofdstuk gaat een stap verder en gaat over hoe je je leven vorm kan geven. Tot slot gaat het laatste hoofdstuk in op verschillende manieren waarop je jouw ervaringen betekenis kan geven.

Als lezer krijg je tal van inzichten, praktische handvaten en tips waarmee je aan de slag kan gaan. Het persoonlijke verhaal bij de start van elk hoofdstuk, maakt dat de informatie die volgt meteen een pak tastbaarder wordt. Ook voor professionele hulpverleners is dit boek een aanrader. Familieleden worden vaak onvoldoende betrokken in het hele proces van hun naaste. Nochtans kunnen mantelzorgers een belangrijke rol spelen. Ze geven steun, zijn een opvangnet en kennen de zorgvrager zoals geen ander. Het komt voor in de beste families illustreert het belang van de betrokkenheid van mantelzorgers en geeft inzichten in de manier waarop dit mogelijk is.

Heeft jouw naaste een psychische kwetsbaarheid? Je kan het boek bestellen bij de uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts.

Meer artikels

Mantelzorg als extra zin aan mijn bestaan

13 januari 2022

Paul wordt binnenkort 82 jaar en woont met zijn vrouw Dora in Gent. Een twintigtal jaar zorgt hij al voor…

Nieuwe publicatie: Eerste hulp bij zorgplanning

12 april 2019

Het is niet altijd eenvoudig om te praten over de zorg die je later wil. Waarop let je bij een...

Hoe start je bijeenkomsten op voor mantelzorgers?

20 juli 2020

“We wilden iets betekenen voor de mantelzorger.” Jenny Verstraeten werkt al 9 jaar als maatschappelijk werker bij LDC De Wibier…