Doelgroeptrajecten: dementie en kanker

Komt jouw organisatie vaak in aanraking met specifieke doelgroepen zoals personen met dementie of personen met kanker? Wil je hen graag ondersteunen in een langdurig traject? Dat kan via onze doelgroeptrajecten. We stippelen met de deelnemers een traject uit. Daarin staat ondersteuning op maat van de doelgroep centraal.

We organiseren trajecten voor twee doelgroepen:

  1. Mantelzorgers van personen met dementie
  2. Mantelzorgers van personen met kanker

We vinden het belangrijk dat de deelnemers voldoende vertrouwen hebben om hun verhaal te vertellen. Daarom werken we met een vaste groep die samenkomt in een reeks bijeenkomsten. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Op die manier kan de groep elkaar leren kennen. Bovendien houden we rekening met de noden en behoeften van elke deelnemer. De deelnemers beslissen bijvoorbeeld zelf of ze actief willen deelnemen aan het gesprek of gewoon willen luisteren.

Hoe ziet een doelgroepentraject eruit?

Gedurende verschillende sessies krijgen de deelnemers informatie over voor hun doelgroep relevante onderwerpen. De bijeenkomsten zullen interactief worden ingericht. Hiervoor wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van verschillende doe-en denk oefeningen en andere methodieken.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat de deelnemers van elkaar leren. Daarom krijgen de deelnemers ruimschoots de kans om met elkaar in gesprek te gaan. Welke thema’s en onderwerpen precies aan bod zullen komen, wordt bepaald binnen de groep. Tijdens een eerste kennismakende sessie wordt er naar input gevraagd en kan het verdere traject worden uitgewerkt op maat van de deelnemers. Zo willen we meer te weten komen over de onderwerpen die de deelnemers graag willen behandelen, wat hen bezig houdt en welke ondersteuning ze nog willen.

Elke bijeenkomst duurt ongeveer 2 uur. Afhankelijk van het thema kunnen de bijeenkomsten ook online plaatsvinden. Een vormingsmedewerker van Coponcho luistert, stuurt de gesprekken, vat samen, formuleert conclusies, zorgt dat iedereen aan bod kan komen en leidt alles in goede banen.

Welke thema’s kunnen aan bod komen tijdens de trajecten?

Ben je benieuwd welke thema’s allemaal aan bod kunnen komen tijdens zo een traject? Hieronder vind je alvast enkele mogelijkheden:

  1. Personen met dementie en hun mantelzorgers
  2. Personen met kanker en hun mantelzorgers

Wil je bij ons een doelgroepentraject aanvragen?

Dat kan via info@coponcho.be of 02 515 02 63.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons hierover digitaal of telefonisch te contacteren.