Samen tot rust komen op een mantelzorgvakantie

Met je dierbare ontspannende activiteiten ondernemen in een mooie omgeving, contacten leggen met andere mantelzorgers en mensen met een zorgnood, en dat in de aanwezigheid van verzorgend personeel en vrijwilligers: de ideale manier voor mantelzorgers en hun naasten om samen tot rust te komen. Zo ervaren ook François en Vera en Gabriël en Anne-Maria onze mantelzorgvakanties. Vorige zomer gingen beide koppels mee op vakantie in De Haan. Daar verbleven ze in het zeecentrum Duneroze. Tijdens een bezoek vertelden mantelzorgers François en Gabriël ons over hoe zij de vakantie beleefden.

Iedereen hoort erbij

“Voor ons is het de eerste keer dat we hier in Duneroze zijn. Twee jaar geleden gingen we mee op de mantelzorgvakantie in Polderwind. Het is hier heel goed. We zijn eens weg, worden een beetje bediend en kunnen alles eens loslaten. Enorm ontspannend. Als er iets is duw je op een knopje en er staat iemand voor je klaar. Ook alle materiaal is hier aanwezig.”, vertelt Gabriël wiens vrouw aan een bewegingsstoornis lijdt.

“Zo ervaren wij het ook. Ik heb lang onze reizen zelf georganiseerd. Mijn vrouw is MS patiënte en heeft dus veel hulp nodig. Hier is het voordeel dat er voortdurend hulp is, zelfs ’s nachts. Niet alleen in de zorgende taken, maar ook tijdens de activiteiten is er hulp. Die worden begeleid door de vrijwilligers. Gisteren kon Vera bijvoorbeeld mee kaartspelen. Zelf kan ze de kaarten niet vasthouden. Hier doen de vrijwilligers dat voor haar. Ook tijdens wandelingen helpen de vrijwilligers mee de rolstoel duwen. Wat enorm goed doet is dat zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende persoon er op die manier bij hoort. Je kan de activiteiten samen doen en iedereen wordt betrokken.”, vult François aan.

Een grote stap

François merkt wel op dat het voor sommige mensen moeilijk kan zijn om de stap te zetten naar een mantelzorgvakantie. “Veel mensen zien het aanbod maar zijn toch nog ongerust over wat er zal gebeuren met de zorgbehoevende persoon. Ik was pas echt gerust na een telefonisch gesprek waarin ik al mijn vragen kon stellen. Je wil weten of er met alle zorgproblemen voldoende rekening zal worden gehouden.”

Gabriël beaamt. “Mijn vrouw heeft hersenstimulatoren die haar hersenen voortdurend bijsturen. Wij kunnen dus niet ver op reis, want als er daar iets mee zou zijn, moeten die onmiddellijk vervangen kunnen worden. Ik was enorm gerustgesteld toen er me werd verzekerd dat we er hier niet alleen voor staan en er hier verpleegkundig personeel en materiaal aanwezig is. Een aantal kleine zaken, zoals bijvoorbeeld dat het eten wordt opgediend en er geen buffet is, hebben me ook overtuigd. Er valt dan al een hoop stress weg, want schuif maar eens aan een buffet aan met een rolstoel.”

Een familie van gelijken

Ook het feit dat je hier in contact komt met allemaal andere mensen met een problematiek stelt gerust. Vera zit bijvoorbeeld in een rolstoel”, gaat François verder. “Ze is daar een beetje beschaamd over. In het begin wou ze daardoor zelfs niet mee op uitstapjes. Hier kan ze zich daarover zetten.”

In mijn ooghoek zie ik Gabriël alweer knikkend instemmen, “Dat is een heel belangrijk aspect. Je zit hier met gelijken en we hebben elkaar allemaal leren kennen ondertussen. Je voelt heel snel dat het klikt. Na een aantal vakanties heb je het gevoel dat je een beetje een familie van elkaar wordt. Er zijn nu een aantal nieuwe mensen mee die allemaal gemakkelijk worden opgenomen in de groep. We doen hier samen plezante dingen en ook de vrijwilligers lachen mee.”

De mantelzorgvakantie in beeld

In onderstaande video vertellen vrijwilliger Martin en één van de deelnemers je meer over wat de vakantie voor hun betekent.

Heb jij ook nood aan ontspanning? Wil je de zorg even los kunnen laten? Gewoon genieten van een leuke vakantie samen met de persoon voor wie je zorgt? Ook dit jaar organiseert Coponcho samen met S-Plus op verschillende plaatsen in België mantelzorgvakanties. Er zal zelfs één buitenlandse mantelzorgvakantie zijn! Op www.coponcho.be/mantelzorgvakanties ontdek je alles over de vakanties die we deze zomer organiseren. Heb je nog vragen of wil je inschrijven? Dan mag je altijd bellen naar het nummer 0251 50 681 of mailen naar Gitta.Mathijs@socmut.be.

Meer artikels

Casa Callenta, een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun omgeving

6 juli 2022

Lotgenoten met kanker en hun naasten ontmoeten, met elkaar praten, samen leuke dingen doen en even de ziekte vergeten. Je…

Leven na mantelzorg

11 januari 2021

Mantelzorger Patrick verloor zijn vrouw Hilde aan het coronavirus. Hilde leed aan dementie. Daar kwam dagelijks veel zorg bij kijken….

Nomineer een mantelzorger! (afgesloten)

22 april 2022

Je kon je mantelzorger nomineren tot en met 31 mei. Het formulier werd ondertussen afgesloten. Naar aanleiding van de Dag…