Nieuw schrijf-, doe- en denkboekje: Eerste hulp bij dementie

We hebben niet stilgezeten in 2021. Zo gaven we heel wat online en fysieke vormingen, hebben we deelgenomen aan mantelzorgprojecten, acties ondernomen en campagnes opgezet.

Zo hebben we ook een nieuwe publicatie: Eerste Hulp Bij Dementie! We zijn verheugd om dit nieuwe schrijf-, doe-, en denkboekje aan je voor te stellen. Personen met dementie en hun mantelzorger(s) kunnen aan de hand van dit boekje interactief aan de slag met de oefeningen. Het boekje werd ontwikkeld i.s.m. Steunpunt Mantelzorg en werd afgetoetst bij mantelzorgers en het Expertisecentrum Dementie. 

Doel? 

Het doel van het boekje is om personen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. We trachten antwoorden te geven op tal van vragen omtrent het omgaan met dementie in het dagelijkse leven. Die antwoorden ontdek je via tips, verhalen, specifieke voorbeelden en eenvoudige oefeningen.

Wat komt aan bod? 

We maken mantelzorgers bewust van hun mantelzorgsituatie: Welke rollen neem je op als mantelzorger? Hoe kijk je als mantelzorger naar de zorg voor een persoon met dementie? En op wie kan je rekenen als mantelzorger?  

We schenken ook aandacht aan de situatie van de persoon met dementie. Zo kan je via een checklist nagaan hoe de zorgvrager evolueert. De checklist peilt naar vergeetachtigheid, problemen met dagelijkse handelingen, veranderingen in persoonlijkheid en gedrag, realiteitszin en beoordelingsvermogen. De checklist is een handige tool die info verzamelt voor een gesprek met een arts of een andere professionele zorgverlener. 

Je vindt er ook tips en omgangstechnieken die helpen bij weerstand, communicatie, geheugen, routine, afwijkend gedrag en lichaamshygiëne. Last but not least, vind je heel veel hulplijnen waar je als personen met dementie en als mantelzorger terecht kan voor meer info, advies en ondersteuning.  

Het boekje bestellen?

Voor mantelzorgers en personen met dementie is het boekje gratis. Voor professionele hulpverleners en organisaties vragen we een democratische prijs. 

Mantelzorgers Gratis
Professionele organisaties €1,50 per boek 
Partners van de Solidaris€0,50 per boek 

Je kan online bestellen via: Bestelformulier: Eerste Hulp Bij Dementie.

Telefonisch bestellen kan ook via: 02 515 02 63

Contacteer ons gerust bij vragen. 

Meer artikels

Voor altijd samen

31 augustus 2020

Toen Patrick en Hilde elkaar in 1984 in Huis De Grooff, een huis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, leerden…

Nieuw: flexibelere regeling van verlof voor medische bijstand vanaf 1 juni 2019

1 juni 2019

Vanaf 1 juni 2019 kan je als werknemer het voltijds verlof voor medische bijstand, mits akkoord van de werkgever, voor…

Linda en Martine vertellen over de lessenreeks ‘Regel je zorg online’

7 april 2022

De laatste jaren is de zorg steeds digitaler geworden. Denk maar aan het online maken van afspraken, het online raadplegen…