Langer thuis dankzij een ergotherapeut

Gaan dagdagelijkse handelingen moeizaam? Of zorg je voor een naaste die veel hulp nodig heeft? Door ziekte, ouderdom of handicap kan je lichaam soms niet meer mee. Zelfs naar bed, toilet, of in de douche gaan, kan dan een enorme opgave zijn. Met een aantal woningaanpassingen of andere hulpmiddelen kan je vaak langer zelfstandig activiteiten uitvoeren. Een ergotherapeut van de Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds kan je daarbij helpen. Ook E. (71) kon, dankzij een aantal aanpassingen langer bepaalde activiteiten doen zonder de constante hulp van zijn vrouw.

Een pijnlijk verdict

Zijn vrouw I. (68) vertelt: “Het begon met moeilijkheden bij het heffen van onze fietsen en een slepende voet. Drie jaar geleden kregen we, na veel onderzoek, een moeilijk te aanvaarden diagnose. Die ALS nog, vertelden de dokters, een degeneratieve ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Een aftakelingsproces waarbij steeds meer spierfuncties uitvallen. Uiteindelijk zal waarschijnlijk ook zijn ademhalingsspier zwakker worden. ‘ALS’ zit niet in de familie, volgens de dokter hebben we puur een slecht lotje getrokken.

Het eerste jaar ging de aftakeling nog langzaam, daarna steeds sneller. Momenteel kan E. bijna geen enkel lichaamsdeel nog zelfstandig bewegen. Zelfs de motoriek in zijn handen is weg. Ik moet hem bij alles helpen. Hem op toilet zetten, eten geven, in en uit bed halen, hem tot drie keer per nacht verleggen om doorligwonden te voorkomen, … Onlangs moest hij met spoed opgenomen worden. Zijn dikke darm zat geklemd. Dan moet ik daar ook blijven.

De verplegers kunnen niet 24 uur op 24 bij hem blijven. Wanneer ik weg ga, moet ook alles binnen handbereik klaarliggen: zijn drank, het televisiebakje, zijn gsm, … Blijf ik langer dan een uur weg, dan panikeert hij en zit hij in de put. Onze dochter doet grote boodschappen voor ons. Ook komt er elke dag een verpleegster om hem te wassen en steunkousen aan te doen. De kinesist komt elke week voor zijn oefeningen en de vochtophoping in zijn spieren te verminderen.”

Kleine aanpassingen, een groot verschil

“Een aantal tips van de ergotherapeut hebben ons wel al enorm geholpen. Zo werd de WC al aangepast, leerden we de tillift kennen, en kwamen we te weten dat er een computer bestaat met een speciale muis voor mensen met een minder fijne handmotoriek. Toen het opheffen van de handen moeizamer begon te gaan, bekeek de ergotherapeut welke systemen er waren om de rolstoel gemakkelijker te besturen. Onlangs kwam de ergotherapeut om de matrassen aan te passen, waardoor hij zichzelf gemakkelijker kan rollen of draaien.

Bij een volgende afspraak zullen we bekijken aan de hand van welke systemen hij zijn handen nog kan gebruiken om bijvoorbeeld te eten of een blad van een boek om te draaien. Maar de laatste tijd gaat hij zodanig snel achteruit dat we bijna voortdurend aanpassingen nodig hebben. De ergotherapeut heeft ons lang enorm geholpen, maar ik vrees dat er stillaan niet zoveel meer mogelijk zal zijn. De aftakeling gaat snel. We proberen nu dag per dag te leven.”

Wil jij graag advies van een ergotherapeut over mogelijkewoningaanpassingen of hulpmiddelen?
Vraag een gratis bezoek bij de Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds. Meer informatie en contactgegevens vind je op Dienst Maatschappelijk Werk | solidaris-vlaanderen.be. Aangesloten bij het Solidaris Vlaams-Brabant? Dan surf je voor meer informatie naar www.fsmb.be.

Je kan ons ook bellen op nummer 025150263 voor meer informatie.

Meer artikels

Woonzorgcentrum

Praten over een woonzorgcentrum. Hoe begin je eraan?

4 maart 2020

Een opname in een woonzorgcentrum is een van de aspecten van zorgplanning. Het vraagt planning, voorbereiding en een duidelijke visie…

Patrick

De wereld van mantelzorger Patrick

19 oktober 2020

Patrick zorgt met veel liefde voor Hilde, zijn vrouw die aan dementie lijdt. Die zorg weegt soms zwaar, maar kunst…

Patrick

Leven na mantelzorg

11 januari 2021

Mantelzorger Patrick verloor zijn vrouw Hilde aan het coronavirus. Hilde leed aan dementie. Daar kwam dagelijks veel zorg bij kijken….