Ondersteuning in tijden van corona

De voorzorgsmaatregelen in de strijd tegen corona hebben ook een impact op ons aanbod voor mantelzorgers. Er mogen namelijk geen bijeenkomsten of activiteiten meer plaatsvinden.

Omdat Coponcho er samen met Steunpunt Mantelzorg, ook in tijden van corona wil zijn voor mantelzorgers, zijn we op zoek naar digitale alternatieven om contact te houden en de nodige ondersteuning te bieden.

Digitale alternatieven

Je kan ons nu al contacteren via de chatfunctie op facebook, een infographic downloaden over ‘hoe om te gaan met mensen met dementie’, en een podcast beluisteren met een mantelzorg, waarin ze het heef tover de impact van corona. Uiteraard kan je ons ook steeds bereiken voor vragen. Ondertussen zijn we volop bezig met de uitwerking van meer digitale alternatieven, zoals online praatgroepen.

Contacteer ons via facebook

Op onderstaande momenten kan je via de chatfunctie van facebook bij één van ons terecht voor een luisterend oor:

👂 Maandag 11/5: 11u -12u
👂 Dinsdag 12/5: 15u -16u
👂 Woensdag 13/5: 20u-21u
👂 Donderdag 14/5: 13u-14u
👂 Vrijdag 15/5: 9u – 10u
👂 Maandag 18/5: 13u -14u
👂 Dinsdag 19/5: 16u – 17u
👂 Woensdag 20/5: 17u – 18
u

Mantelzorgpodcast

Thalia zorgt voor haar oma, wie ze Jaja noemt. Haar Jaja verblijft in een woonzorgcentrum. De lockdown was erg ingrijpend voor haar mantelzorgsituatie. In deze podcast vertelt Thalia dan ook over de impact van de coronacrisis op haar en haar oma. Zo vertelt ze over de angst die ze voelde toen ze haar oma niet meer mocht bezoeken en over de opluchting van skype en het kunnen zwaaien voor het raam. Het beluisteren van de podcast kan een steun zijn voor iedereen die wegens de coronamaatregelen afstand moet nemen van zijn of haar geliefden.

Wegwijs in dementie

Onze collega’s van S-Plus Antwerpen hebben op basis van onze vorming “Wegwijs in dementie” een infographic gemaakt waarin informatie gebundeld staat over hoe om te gaan met mensen met dementie. Voor zowel mensen met een matige vorm van dementie als mensen met een ernstige vorm worden er een aantal tips gegeven. Je kan het beeld hier bekijken.

Andere vragen over mantelzorg

Heb je eerder inhoudelijke vragen over mantelzorg? Of kan je er niet bij zijn op bovenstaande momenten? Dan kan je ons (tijdens de kantooruren) bellen op het nummer 02 515 02 63 of een e-mail sturen naar info@coponcho.be.

Ben je op zoek naar informatie over corona voor mantelzorgers? Op onze website vind je een overzicht terug van alle relevante informatie. Wij volgen de situatie op de voet en voegen informatie toe bij wijzigingen.

Wil je zelf iets doen voor de persoon voor wie je zorgt of iemand anders met een zorgnood?

 • Verblijft de persoon voor wie je zorgt elders? Bel regelmatig met de vraag of alles gaat. Of probeer een videochat uit (via WhatsApp, Messenger of Skype).
 • Schrijf een mooie handgeschreven zorgbrief aan iemand die je kent of aan een onbekend iemand uit een woonzorgcentrum. Is het al even geleden dat je in je pen bent gekropen? Lees de tips van Creatief Schrijven voor je #zorgbrief.

Ben je op zoek naar praktische hulp tijdens corona?

 • Voor vragen over hoe je de zorg thuis kan organiseren kan je contact opnemen met het ziekenfonds uit jouw provincie. Als zorgcoördinator helpen zij bij het regelen van de zorg.
  De Voorzorg Antwerpen: 0800 97 520.
  De Voorzorg Limburg: 011 22 44 22
  De Bond Moyson Oost-Vlaanderen: 09 333 55 00 (kies optie 2)
  Bond Moyson West-Vlaanderen: 056 230 230 (kies optie 2)
  Federatie van Socialistische Mutualiteiten Brabant: 02 506 96 11
 • Via het online platform ‘Hulp tijdens de coronacrisis‘ kan je een aanvraag indienen om hulp te krijgen van vrijwilligers voor een aantal praktische taken.

Ondervind je veel stress door corona?

Ontdek dan de online module tegen coronastress van de Socialistische Mutualiteiten. Via oefeningen en tips ga je aan de slag om je mentaal welzijn een boost te geven.

Ben je op zoek naar een digitale bijeenkomst?

Digitaal afscheid nemen

 • Als jij momenteel digitaal afscheid moet nemen dan is het natuurlijk een heel moeilijke tijd voor jou. Heb je nood aan ondersteuning? Of wil je meer informatie over omgaan met rouw en afscheid nemen in deze bijzondere tijden van corona? PXL Hogeschool staat met een Supportteam Rouwbegeleiding Corona, bestaande uit professionele rouwdeskundigen, voor je klaar met advies en een luisterend oor.

  Ze doen dit voor zowel familie, naasten als hulpverleners zoals een verpleegkundige, zorgkundige, maatschappelijk werker, ergotherapeut, psycholoog, stagaire of arts. Ontdek alle informatie over hun Supportteam Rouwbegeleiding Corona en wat ze voor jou kunnen betekenen.
 • Hoe kan je afscheid op afstand toch dichterbij brengen? Wat kan je als familielid of vriend doen? Welke mogelijkheden zijn er om in deze periode van afstand toch nabijheid te brengen? De coronadenktank wil met het initiatief #wijrouwenmee steun en troost bieden in deze moeilijke dagen en probeert een antwoord te bieden op bovenstaande vragen.