Onze digitale ondersteuning voor mantelzorgers

Vanuit Coponcho willen we mantelzorgers digitaal ondersteunen, nu veel fysieke ondersteuning wegvalt wegens corona. Bovendien neemt ondersteuning online minder tijd in beslag waardoor het gemakkelijker te combineren is met de zorg. Bekijk dus zeker onze digitale praatgroepen voor mantelzorgers.

Digitale praatgroepen voor mantelzorgers

Goed nieuws! We hebben een aantal data vastgelegd waarop je kan deelnemen aan een digitale praatgroep met andere mantelzorgers!

Elke praatgroep focust op een thema dat je als mantelzorger nauw aan het hart kan liggen. Vanuit Coponcho begeleiden we de praatgroepen en delen we, waar nodig, onze expertise als mantelzorgvereniging. Maar als mantelzorger bepaal je vooral zelf welke aspecten of vragen aan bod komen. Wat jou bezighoudt als mantelzorger, dat zal centraal staan. Op die manier willen we als Coponcho een luisterend oor bieden, maar vooral mantelzorgers en hun gedeelde ervaringen samenbrengen.

Hoe gaat alles in zijn werk?

Heb je internetverbinding en een computer, laptop, tablet of smartphone? Dan kan je deelnemen aan de online praatgroepen. Je gebruikt best Google Chrome als browser. Je kan ook voor meerdere sessies inschrijven. Na inschrijving ontvang je enkele dagen voor de praatgroep via mail alle informatie en een link waarmee je aan de praatgroep kan deelnemen. Voor verdere vragen zijn we steeds bereikbaar om te helpen!

Wanneer?

 • Digitale praatgroep met thema ‘Hoe zorg je voor jezelf als mantelzorger?
  Wanneer? Dinsdag 17 november
  16:30 – 18:00 uur
  Inschrijven kan via het formulier onder deze link.
 • Digitale praatgroep met thema ‘Combinatie werk en mantelzorg’
  Wanneer?
  Dinsdag 8 december
  19:00 – 20:30 uur
  Inschrijven kan via het formulier onder deze link.
 • Digitaal ondersteuningsmoment “Mantelzorg in tijden van corona”
  Wanneer? Woensdag 25 november
  14:00 – 15:30 uur
  Inschrijven kan door te mailen naar dienstencentrum@kortenberg.be voor 21 november

Mantelzorgpodcast

Coponcho ontwikkelde samen met Steunpunt Mantelzorg een podcast over dementie.

Thalia zorgt voor haar oma, wie ze Jaja noemt. Haar Jaja verblijft in een woonzorgcentrum. De lockdown was erg ingrijpend voor haar mantelzorgsituatie. In deze podcast vertelt Thalia dan ook over de impact van de coronacrisis op haar en haar oma. Zo vertelt ze over de angst die ze voelde toen ze haar oma niet meer mocht bezoeken en over de opluchting van skype en het kunnen zwaaien voor het raam. Het beluisteren van de podcast kan een steun zijn voor iedereen die wegens de coronamaatregelen afstand moet nemen van zijn of haar geliefden.

Infographic rouwverwerking

Aanvaarden dat je naast er niet meer is, is heel moeilijk. Als je mantelzorger bent, dan is jouw rouwproces wellicht zelf al begonnen toen je nog zorgde voor je naaste. Net zoals we allemaal een unieke vingerafdruk hebben, is ook omgaan met verlies voor iedereen anders. Samen met Steunpunt Mantelzorg maakten we een infographic met 8 tips rond rouwverwerking.

 1. Rouwverwerking loopt bij iedereen anders en er is geen juiste of foute manier.
 2. Niemand mag jou veroordelen omwille van hoe je rouwt. Denk tijdens je rouwproces niet aan de verwachtingen van anderen.
 3. Aandacht geven aan bijvoorbeeld foto’s, voorwerpen of plaatsen die jullie samen bezochten kan helpen.
 4. Rouwen kost veel energie. Geniet dus van de zaken die je energie geven in het leven, slaap en eet voldoende.
 5. Spreek je buren en vrienden zelf aan en laat zien dat je hun medeleven waardeert.
 6. Een vriend of een familielid, maar even goed je huisdokter, een medewerker van je mantelzorgvereniging of de Dienst Maatschappelijk Werk kan luisteren naar je verhaal en je gericht doorverwijzen.
 7. Je kan bijvoorbeeld vrijwilliger worden bij een sociale organisatie of leuke momenten beleven met mensen die je graag ziet. Dit kan helpen je zinnen te verzetten of nieuwe sociale contacten te leggen.
 8. Enkel als je met beide riemen roeit, kan je vooruit geraken in je rouwverwerking.

Infographic Wegwijs in dementie

Onze collega’s van S-Plus Antwerpen hebben op basis van onze vorming “Wegwijs in dementie” een infographic gemaakt waarin informatie gebundeld staat over hoe om te gaan met mensen met dementie. Voor zowel mensen met een matige vorm van dementie als mensen met een ernstige vorm worden er een aantal tips gegeven. Bekijk de infographic hier.

Vragen over mantelzorg?

Je kan ons (tijdens de kantooruren) bellen op het nummer 02 515 02 63 of een e-mail sturen naar info@coponcho.be.

Ben je op zoek naar informatie over corona voor mantelzorgers? Op onze website vind je een overzicht terug van alle relevante informatie. Wij volgen de situatie op de voet en voegen informatie toe bij wijzigingen.

Wil je zelf iets doen voor de persoon voor wie je zorgt of iemand anders met een zorgnood?

 • Verblijft de persoon voor wie je zorgt elders? Bel regelmatig met de vraag of alles gaat. Of probeer een videochat uit (via WhatsApp, Messenger of Skype).
 • Schrijf een mooie handgeschreven zorgbrief aan iemand die je kent of aan een onbekend iemand uit een woonzorgcentrum. Is het al even geleden dat je in je pen bent gekropen? Lees de tips van Creatief Schrijven voor je #zorgbrief.

Ben je op zoek naar praktische hulp tijdens corona?

 • Voor vragen over hoe je de zorg thuis kan organiseren kan je contact opnemen met het ziekenfonds uit jouw provincie. Als zorgcoördinator helpen zij bij het regelen van de zorg.
  De Voorzorg Antwerpen: 0800 97 520.
  De Voorzorg Limburg: 011 22 44 22
  Bond Moyson Oost-Vlaanderen: 09 333 55 00 (kies optie 2)
  Bond Moyson West-Vlaanderen: 056 230 230 (kies optie 2)
  Federatie van Socialistische Mutualiteiten Brabant: 02 506 96 11
 • Via het online platform ‘Hulp tijdens de coronacrisis‘ kan je een aanvraag indienen om hulp te krijgen van vrijwilligers voor een aantal praktische taken.

Ondervind je veel stress door corona?

Ontdek dan de online module tegen coronastress van de Socialistische Mutualiteiten. Via oefeningen en tips ga je aan de slag om je mentaal welzijn een boost te geven.

Ben je op zoek naar een digitale bijeenkomst?

Digitaal afscheid nemen

 • Als jij momenteel digitaal afscheid moet nemen dan is het natuurlijk een heel moeilijke tijd voor jou. Heb je nood aan ondersteuning? Of wil je meer informatie over omgaan met rouw en afscheid nemen in deze bijzondere tijden van corona? PXL Hogeschool staat met een Supportteam Rouwbegeleiding Corona, bestaande uit professionele rouwdeskundigen, voor je klaar met advies en een luisterend oor.

  Ze doen dit voor zowel familie, naasten als hulpverleners zoals een verpleegkundige, zorgkundige, maatschappelijk werker, ergotherapeut, psycholoog, stagaire of arts. Ontdek alle informatie over hun Supportteam Rouwbegeleiding Corona en wat ze voor jou kunnen betekenen.
 • Hoe kan je afscheid op afstand toch dichterbij brengen? Wat kan je als familielid of vriend doen? Welke mogelijkheden zijn er om in deze periode van afstand toch nabijheid te brengen? De coronadenktank wil met het initiatief #wijrouwenmee steun en troost bieden in deze moeilijke dagen en probeert een antwoord te bieden op bovenstaande vragen.