Coronaproof ondersteuning voor mantelzorgers

Zorg je voor iemand anders? Ben je op zoek naar praktische of emotionele ondersteuning van op afstand?

Vragen over mantelzorg

Heb je een vraag? Je kan ons (tijdens de kantooruren) bellen steeds bellen op het nummer 02 515 02 63 of een e-mail sturen naar info@coponcho.be.

Bekijk ook zeker onze antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Ben je op zoek naar informatie over corona voor mantelzorgers? Op onze website vind je een overzicht terug van alle relevante informatie. Wij volgen de situatie op de voet en voegen informatie toe bij wijzigingen.

Ben je op zoek naar praktische hulp?

 • Voor vragen over hoe je de zorg thuis kan organiseren kan je contact opnemen met je ziekenfonds. Kies jouw provincie voor het correcte telefoonnummer. Als zorgcoördinator helpen zij bij het regelen van de zorg.
 • Via het online platform ‘Hulp tijdens de coronacrisis‘ kan je een aanvraag indienen om hulp te krijgen van vrijwilligers voor een aantal praktische taken.

Ben je op zoek naar emotionele steun?

Digitaal materiaal

 • Mantelzorgpodcast: Coponcho ontwikkelde samen met Steunpunt Mantelzorg een podcast over dementie waarin Thalia vertelt over de impact van de coronacrisis op haar en haar oma. Zo vertelt ze over de angst die ze voelde toen ze haar oma niet meer mocht bezoeken en over de opluchting van skype en het kunnen zwaaien voor het raam.
 • Infografiek rouwverwerking: Samen met Steunpunt Mantelzorg maakten we een infographic met 8 tips rond rouwverwerking:
 1. Rouwverwerking loopt bij iedereen anders en er is geen juiste of foute manier.
 2. Niemand mag jou veroordelen omwille van hoe je rouwt. Denk tijdens je rouwproces niet aan de verwachtingen van anderen.
 3. Aandacht geven aan bijvoorbeeld foto’s, voorwerpen of plaatsen die jullie samen bezochten kan helpen.
 4. Rouwen kost veel energie. Geniet dus van de zaken die je energie geven in het leven, slaap en eet voldoende.
 5. Spreek je buren en vrienden zelf aan en laat zien dat je hun medeleven waardeert.
 6. Een vriend of een familielid, maar even goed je huisdokter, een medewerker van je mantelzorgvereniging of de Dienst Maatschappelijk Werk kan luisteren naar je verhaal en je gericht doorverwijzen.
 7. Je kan bijvoorbeeld vrijwilliger worden bij een sociale organisatie of leuke momenten beleven met mensen die je graag ziet. Dit kan helpen je zinnen te verzetten of nieuwe sociale contacten te leggen.
 8. Enkel als je met beide riemen roeit, kan je vooruit geraken in je rouwverwerking.

 • Infografiek wegwijs in dementie: Op basis van onze vorming “Wegwijs in dementie” maakten onze collega’s van S-Plus een infographic waarin informatie gebundeld staat over hoe om te gaan met mensen met dementie. Voor zowel mensen met een matige vorm van dementie als mensen met een ernstige vorm worden er een aantal tips gegeven.

Hoe kan je zelf iets doen voor andere mantelzorgers?

 • Verblijft de persoon voor wie je zorgt elders? Bel regelmatig met de vraag of alles gaat. Of probeer een videochat uit (via WhatsApp, Messenger of Skype).
 • Schrijf een mooie handgeschreven zorgbrief aan iemand die je kent of aan een onbekend iemand uit een woonzorgcentrum. Is het al even geleden dat je in je pen bent gekropen? Lees de tips van Creatief Schrijven voor je #zorgbrief.