Verliesbegeleiding bij Fonkel

Freddy Meysman is de oprichter van en drijvende kracht achter ‘Fonkel’ een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor mensen die iemand zijn verloren. Samen met een educatief medewerker van vzw S-Plus en een team van vrijwilligers geeft hij met hart en ziel verliesbegeleiding aan nabestaanden. Fonkel biedt gratis hulpverlening. Iedereen is welkom, ongeacht sociale status, afkomst of geloofsovertuiging.  

Freddy Meysman richtte Fonkel op

Bij ons wordt nooit een dossier afgesloten. Iedereen is altijd terug welkom.

Hoe is het idee ontstaan voor Fonkel?

Freddy: “Toen mijn vrouw is gestorven, merkte ik dat er weinig bestond voor de nazorg van rouwenden. Wat doe je na het overlijden? Bij wie kan je terecht? Hoe moet je draad opnieuw oppikken? Mensen hebben nood aan begeleiding. Ik wou daar verandering in brengen. Samen met vrijwilligersorganisatie ‘De rode Mantel’ heb ik Fonkel opgericht.”

Wat is belangrijk bij verliesbegeleiding?

Freddy: “Drie zaken zijn belangrijk: een luisterend oor, structuur in je dag en voldoende buiten komen. Over het algemeen willen mensen graag hun verhaal kwijt. Ze vertellen ons dan niet enkel over het verlies, maar ook over hoeveel die persoon voor hen betekende. Welke liedje werd er gespeeld op hun trouwfeest bijvoorbeeld. Of welke impact heeft het verlies op hun gezin. Wij luisteren en laten mensen rustig vertellen zonder schuldgevoel of schaamte. Zo geven we aandacht aan het hele rouwproces.

Soms helpen we ook bij het afscheid. Bij een alleenstaande meneer van 90 jaar zonder familie ben ik meegegaan toen het as van zijn vrouw verstrooid werd op zee. Een bloemetje, wat gezelschap en een beetje ondersteuning… Die begeleiding blijft sereen, maar kan wel van betekenis zijn voor iemand die er anders alleen voor zou gestaan hebben.

Veel mensen blijven met vragen zitten en blijven piekeren. Wij zetten mensen in gang om de hulp te zoeken die ze nodig hebben of om opnieuw vaste routine te vinden. Naar een notaris bellen is bijvoorbeeld een moeilijke. Dus soms bellen wij, als dat helpt.”

Wie kan bij jullie terecht? Hoe verloopt het contact?

Freddy: “Wij komen aan huis bij Jan, Pier en Pol bij wijze van spreken. Verdriet is voor iedereen even erg. Meestal komen we eerst wekelijks, dan eens om de twee weken, dan om de maand… We geven begeleiding op maat. Als we merken dat de zorgen te groot zijn, verwijzen we mensen door naar de juiste diensten. Dat doen we heel concreet zodat mensen goed geïnformeerd zijn.

Mensen weten niet altijd dat er hulp is. Zo bestaat er psychologische hulp en kan een OCMW of dienst maatschappelijk werk je helpen met de aanvraag van financiële tegemoetkomingen en allerlei andere administratie.”

Wat kan je als vrijwilliger doen bij jullie?

Freddy: “Als vrijwilliger kan je contact opnemen met ons. We geven een korte opleiding met een stukje theorie (gesprekstechnieken) en een stukje praktijk (hoe kom je binnen bij iemand? Hoe bied je hulp aan).”

Waar haal je zelf je energie vandaan?

Freddy: “Als je buitenkomt en je komt iemand tegen uit begeleiding die het goed stelt. Of je ziet dat die persoon opnieuw gelukkig is. Dat geeft wind onder de vleugels. Daarvoor doen we het.”

Meer weten?

Fonkel is er voor iedereen, ongeacht sociale status, afkomst of geloofsovertuiging.

Je kan bij Fonkel terecht voor hulp en ondersteuning rond de periode van het overlijden, maar ook nog lang erna. Hoe de begeleiding verloopt wordt met jou afgesproken. Het kan via e-mail, telefonisch of via huisbezoeken.

Wil je graag een kennismakingsgesprek? Of wil je meer weten over het vrijwilligerswerk? Maak een afspraak.

verliesbegeleiding@gmail.com 

0487 39 18 60

W http://verliesbegeleiding.wixsite.com/fonkel

Meer artikels

Maatregelen coronavirus voor serviceflats en assistentiewoningen

10 mei 2020

Vanaf 10 mei is er weer beperkt bezoek mogelijk in autonome serviceflats en assistentiewoningen. Onderstaand overzicht geeft weer wat mag…

Voor altijd samen

31 augustus 2020

Toen Patrick en Hilde elkaar in 1984 in Huis De Grooff, een huis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, leerden…

Wanneer je tegelijk mama en mantelzorger bent

1 oktober 2020

Nathalie is de mama van Floris. Door complicaties tijdens de bevalling liep hij schade op aan de hersenstam, het deel…